housing isla guam

Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam
Vila Isla Guam

Facing a project without a final client is always complicated for us.  Making a house whose objective is its sale, has a component of impersonality that leaves us helpless, although here it has been mitigated by the particularity of the developer, who has also felt the project as his own. However, there are obvious restrictions when it comes to making a house of these characteristics.

The main guidelines for the development of the project were given to us by the location and shape of the plot itself.  It faces two streets, which meet in a curve. The strategy of implementation in a plot with this condition, was to adopt a typology in “L”, which we have already developed in other projects. In this case, we had more elements that led us to blur that rounded shape: on the one hand, the mentioned curved corner; on the other hand, the regulations forced us to maintain a large part of the trees, which generated sinuous shapes when trying to locate the house; finally, the different roads that lead to and visually participate in the plot, provide a great dynamism that we wanted to be reflected in the project.

The idea is defined by a gesture, a sinuous line that wraps the mentioned “L” shape and finally manages to dematerialize its orthogonal condition. This line is born from the land itself as a wedge wall, runs through the entire house in its two floors and dies pointing to the landscape, the sky. It can also be drawn with a single stroke, thus providing and its own warped shape (the resulting curves are in both directions, a matter that we materialize thanks to the use of concrete), a great dynamism to the whole, which apart from reading in these terms of continuity, also achieves it at the level of volumetric decomposition, more noticeable in its rear facade and from the outside.