canals house

Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals
Casa Canals

This project has the singularity of combining two different functional programs: at first it was a housing project, which was later added an academy of preparation of oppositions, (main occupation of the property), when buying this one of the lots contiguous. The relationship between these pieces, not easy considering that they were not conceived together from the beginning, is done by the basement of the house, which in turn is the ground floor of the academy, whose cover will act as an extension of the terrace of the house.

The ensemble appears as a play between white volumes and other elements treated as flat, with different materials and colors, ranging from the wood tones of the lattices to the graphite color of the exterior carpentry and locksmiths, passing through other shades of white porcelain large format of some parts of the facade. This duality of flat volumes confers to the totality the dynamism that we always try to achieve in the final result, in this case also exacerbated by the use of different materials and chromatic ranges. In this regard, the use of wood was always important for the property, since it evoked the feeling of warmth that they understood fundamental for their house. For that, we used, as we said before, wooden latticework on the facade that allowed us to achieve some privacy.

Wood is also present in the main entrance door, as an element to be highlighted, as well as on the steps of the staircase and the central furniture of the living room dining room, (fundamental in the interior), where lacquer is combined in white along with a natural wood tone. Still with all this, it was continued looking for that wood texture to unify the house, which in the end was achieved by using a porcelain that imitates it, achieving in an extraordinary way the desired effect, whose presence is also moved to the exterior, thus achieving continuity and transparency, especially in the living room area, (which also acts as a central space to be at double height), since this piece allows the visualization of both the street and the back of the house, which is where located the terrace and the swimming pool.

In order to accentuate the search for warmth, both dry and natural stone were used in a wall of the interior of the kitchen, as well as in its exterior extension and in the front wall of the pool, as was traditionally done in the area to configure the terraces of the cultivated land.

The use of artificial lighting allows us to accentuate the sense of dynamism and continuity between spaces, as well as framing and highlighting the façade pieces that are important to understand this volume-plane duality.